mullsjö logotyp

Kostutvecklaren informerar

Välkommen till sidan kostutvecklaren informerar. Här kommer du att kunna få läsa om hur vi på kostenheten arbetar med mat och måltid men även om det sker förändringar som gäller maten, nya råd och riktlinjer från Livsmedelsverket eller allmän relevant information kring maten. Jag hoppas ni ska kika in här och få matnyttig information.

2018-02-19

Välkomna tillbaka alla efter sportlovet!

Ni har kanske märkt att det skett en förändring under Sportlovet i Gunnarsbo kök och det är efter diskussion med fastighet så har vi valt att stänga köket på Gunnarsbo tillsvidare. Mer information kommer om detta längre fram.

Men hur ser det ut i dagsläget?

Vi kommer fortsatt att servera frukost/lunch/mellanmål i Gunnerangen. Maten tillagas på Trollehöjdsskolan, vi har förstärkt upp det köket under sportlovet samt flyttat upp kylar/frysar för att kunna förvara all mat uppe på Trollehöjd. Vi hoppas detta ska fungera och har gjort andra ändringar i verksamheten samtidigt, Bullerbyn och Tallkotten får numera maten återigen från Sandhem.

Vi kommer att försöka hålla er så uppdaterad vi kan med allt och hoppas vi/ni kan visa hänsyn till det som är på gång.

 

2018-01-31

Hej alla föräldrar och vårdnadshavare till barn/elever i Mullsjö kommun!

Välkomna tillbaka till ett nytt år, och förhoppningsvis en bättre uppdatering på denna sida.

Det har skett en organisationsförändring i kostenhetens ledning; Monika Lundberg kommer att fortsätta sitt uppdrag som kostchef och Johanna Skenning kommer att träda in som kostutvecklare i kommunen. Uppdraget innefattar att utveckla kommunens måltider samt driva frågor inom inköp/upphandling/ utbildningar med mera.

Projekt under våren 2018:

  • Vi kommer att börja med en ny matsedel vecka 8 efter önskemål om en mer barn/unga vuxna -anpassad matsedel, samt fler inslag av buffé/kökets val/elevens val.
  • Vi kommer att gå ut med en elevenkät om skolmaten under våren.
  • Vi kommer att jobba med matsvinn, registrera detta under längre perioder samt redovisa för våra barn/elever.

 

2016-05-17

Hej alla föräldrar!

Från och med den 30/5-10/6 kommer matsalen att stängas uppe på Kronäng för renovering.

Detta kommer att innebära att maten för förskoleklass och åk 1 och 2 kommer att äta i Kronängshallen dessa veckor.

Från och med den 13/6 så renoveras det sista av Kronängsköket vilket kommer innebära att all mat kommer att lagas på Gunnarsbo och att lunchen kommer intas i Gunnarsbo matsal.

Förskolan kommer fortsätta som de gör idag, att de äter på sina avdelningar, även när köket renoveras.

Under dessa veckor fram till sommarfritids kommer matsedeln att avvika en del på Kronäng, dels för att vi inte kan beställa hem de mängderna vi brukar samt att maten ska vara enkel att transportera mellan enheter. Så ingen soppa under perioden eller livsmedel som är mer känsliga för värme/kyla.

Så väntar vi ivrigt på att få komma tillbaka till våra ordinarie lokaler lagom till skolstart!

 

2016-04-05

Under veckan 19 kommer vi ha en så kallad EU-vecka, där vi lagar mat från olika länder i EU.

I samband med detta kommer även Mullsjös grundskolor att ha ett pågående projekt kring EU och självklart vill vi vara med att deltaga i detta. Matsedel för veckan 19 kommer upp efter nästa tisdag.

 

2016-01-20

Välkomna till ett nytt spännande mat-år!

Lite vad som händer i köken just nu:

- Arbetet med specialkosten är i full gång, vi får in nya intyg på de som behöver och går igenom de som finns idag.

- Kostpolicyn för Mullsjö Kommun är i sitt slutskede.

- Under året kommer vi uppmärksamma dagar såsom; Vegetariska dagen, Mjölkens dag, Världspastadagen med mera och vi startar med Vegetariska dagen den 1:a februari. Köken väljer då utifrån barn/elever vad som skulle passa som mat den dagen.

- Vi inventerar köksgeråd och glas/tallrikar för att jobba mot "giftfri förskola". Små förändringar blir stora under lång tid. Vilket även innebär att vi kollar på de förpackningar vi idag får livsmedel i ifrån leverantörer, och hur vi kan arbeta där.

- Vi kommer även under året att fortsätta jobba med klimatsmart mat; EKO, KRAV, vegetariskt, minskad mängd nötkött, mer fisk och mer varierat utbud av frukt och grönt till maten.

 

2015-12-09

Matnyttiga länkar att fördriva tiden med:

Nya nationella kostråd (Öppnas i nytt fönster, 1 Mb)

Miljösmarta matval (Länk)

 

2015-10-14

Frågor och svar kring Livsmedelsverkets råd och rekommendationer kring konsumtionen av ris.

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/arsenik-i-ris/

I Mullsjö kommun serverar vi varken riskakor eller risdryck till barn i förskola/skola.

Vi använder inte ris som tillbehör mer än 4-5 gånger per 7-veckorsperiod.

2015-10-06

Kostchefen reder ut olika begrepp som vi finns på förpackningarna

KRAV: Märkningen garanterar att produkten är producerad ekologiskt med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Andelen KRAV-ingredienser är minst 95 % av vikten (ej medräknat vikten av vatten och koksalt).

Fairtrade: Märkningen innebär att produkten har producerats på ett sätt där odlare och anställda får förbättrade villkor, högre löner och att minimipriser finns så att produktionskostnaderna överskrids. Dessutom finns det långsiktiga handelsavtal och även premier där lokalsamhällen stöds och utvecklas socialt och ekonomiskt.

Nyckelhålet: Märkningen kommunicerar ett hälsosammare alternativ till övriga produkter inom samma produktkategori. De är magrare, innehåller mindre socker och salt samt mer fibrer.

EU Ekologiskt: Märkningen garanterar att livsmedlen innehåller mer än 95 % ekologiska ingredienser. Det begränsas strikt hur och när kemiska medel får användas och konstgödsel liksom GMO i produktionen är förbjudet.

EU Ecolabel: Märkningen garanterar att produkten har en reducerad miljöpåverkan genom hela produktlivscykeln: från utvinningen av råmaterialet till produktion, användning och återvinning.

MSC - Marine Stewardship Council: Märkningen garanterar att fisket har skett med godkända metoder och på ett fiskebestånd som tål fiske. 

Bra miljöval: Märkningen innebär att produkten är ett bra val då det kommer till naturens resurser, den biologiska mångfalden och vår hälsa. De exakta kriterierna varierar mellan de olika verksamhetsområdena.

2015-08-20

Inför vårterminen 2016, kommer all specialkost att granskas/revideras.

Detta innebär att vi kommer att revidera intyg som redan finns om specialkost på barn/elever i skola/förskola, för att hålla oss uppdaterad om specialkost har ändrats under året/åren. Alla barn/elever som idag äter specialkost, måste ha ett giltigt intyg från läkare, skolsköterska eller dietist får att kunna erhålla specialkost av medicinska skäl.

Jag kommer att hålla er uppdaterade under höstens gång.

2015-08-20

Kostchefen kallar till informationsmöte den 15/9 kl: 17:30 och som längst till 20 i Gunnarsboskolans matsal såklart!

Syftet med informationsmötet är att presentera mig själv, min syn på skolmat, frågor och svar, och tillsammans hitta en hållbar lösning för våra barn när det kommer till mat och måltidsmiljö.

Det kommer bjudas på fika/smörgås/kaffe/the.

Hoppas att vi ses! Välkomna!

Anmäl dig senast : 8/9 till kostchef@mullsjo.se och antal som kommer.

//Johanna

2015-07-29

Ny ligger matsedeln uppe för v.34-41

Trevlig läsning!

2015-07-29

En av fler frågor som många ställer sig.

Fråga:

Varför används lättmargarin inom skolan och inte vanligt smör på mackan? 

Ur nutritionssynpunkt:

Enligt forskning får svenska barn i sig för lite fleromättat fett men äter mer mättat fett än rekommenderat. Bra fetter finns t.ex. i fet fisk, oljor och matfett med hög andel olja.

Vanliga källor till mättat fett är korv, köttfärsprodukter, ost, smör samt feta mejeriprodukter.

Svar:

För att kunna använda något fetare produkter som korv, grädde i matlagningen med mera används inom skolan främst olja/flytande margarin och bordsmargarin med en fetthalt på max 40 %. Flora är ett av flera bordsmargariner som motsvarar Livsmedelsverkets rekommendationer, det är nyckelhålsmärkt samt att det är producerat i Sverige.  

Skulle t.ex. Bregott användas ökar mängden mättat fett så mycket att vi i stället får utesluta korvrätter till lunch och inte använda grädde i såser och gratänger för att klara det rekommenderade näringsinnehållet.

2015-06-24

Matsedeln för Höstterminen 2015 kommer att fokusera på mat lagad från grunden i största mån vi kan, både klassiska och nya smaker men framförallt tar vi ett större kliv mot mer ekologisk/krav/ - och MSC-märkt mat i skolan.

Detta innebär att vi satsar mer på rena smaker och låter råvaran stå i centrum. Vi går tillbaka till enkel matlagning som både barn och ungdomar känner igen från hemmet.

Men visst smyger det sig i nyheter på matsedeln som vi hoppas ska smaka!

Den nya matsedeln kommer lite innan terminsstart.

2015-06-24

För dig som intresserar sig för debatten kring mat och måltider för barn och ungdomar:

http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/barn-och-ungdomar/barn-2-18-ar/

2015-06-24

Äntligen fungerar sidan att redigera igen! Hoppas nu att det kan fortsätta så.

Jag tackar även för de frågor och synpunkter som kommer in via mejlen nedan, det är alltid lika roligt att få visa er en del av den kommunala kostverksamheten och jag hoppas ni får svar på era frågor.

2015-05-18

Du vet väl om att du kan mejla mig direkt på kostchef@mullsjo.se. Denna mejladress finns för att underlätta för dig som har frågor, men inte riktigt vet vem man ska vända sig till.

2015-05-11

Inom kort kommer ni som är föräldrar/anhöriga/intresserade att kunna läsa om Mullsjö kommuns kostpolicy för förskola och skola, under Dokument i högerkolumnen.


Senast uppdaterad: 2018-03-14 Ansvarig: Johanna Skenning